tiistai 2. lokakuuta 2012

Meidän päivä

Tänään tulee lapsilla täyteen puoli vuotta elettyä elämää. Sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa ylös tämän päivän päivärytmin ihan omankin mielenkiinnon vuoksi, päivällä kun sitä ei ehdi normaalisti sen kummemmin miettimään.

7.00. Poika herää meidän välistä ja pyydän miestä tuomaan maidon. Mies lähtee kahdeksaksi kouluun ja me jäämme pojan kanssa vielä nukkumaan.
8.00. Lastenhuoneesta kuuluu juttelua, haen tytönkin meidän sänkyyn ja jatkan itse torkkumista.
8.30. Herää myös poika ja loikoilemme sängyssä. Tämä on ehkä paras hetki päivästä kun molemmat lapset hymyilevät ja juttelevat, eikä meillä ole kiire minnekään.
9.00. Kannan lapset yläkertaan, vaihdan vaipat (...löydän myös päivän ensimmäisen kakan...) ja annan lapsille aamumaidot.
9.50. Huomasin olevani myöhässä aamulenkiltä kun kitinä ja huuto alkoi. Muksut vaunuihin ja kohti kirjastoa. Juuri ennen kirjastoa nukahti tyttö, kirjastossa aikansa katseltuaan poika.
11.00. Takaisin kotona. Vaunujen pysähtyessä poika herää välittömästi ja tällä kertaa tyttökin herää pojan huuteluihin. Otan lapsille soseet sulamaan ja kuunnellaan kirjatosta lainaamaani PMMP:n Puuhevonen levyä.
11.30. Lapset harjoittelee istumista uusissa syöttötuoleissaan ja syö samalla bataatti-porkkana-possusosetta. Sittereissä otetaan vielä maitoa päälle. Vaihdetaan soittimeen Vauvan vaaka -levy (pojan ehdoton suosikki!) ja lapset katsoo kiinnostuneena kun äiti syö ja tekee kakkuun kiilteen päälle.
12.15. Vaipan vaihto (päivän toinen kakka). Keittiöhommat jatkuu.
12.40. Maitohuikka ennen unia. 
12.55. Vaunuissa on hiljaista ainakin toistaiseksi. Tänään mennään siitä mistä aita on jo kaatunut ja poikkeuksellisesti annoin pojalle pullon vaunuihin kun tämä vain huusi eikä rauhoittunut. Pullo tekee ihmeitä.
13.00. Käyn hakemassa pullon pois ja laitan tytölle tutin. Molemmat nukahtavat.
13.22. Itkua. Tutti pojalle ja unet taitaa jatkua.
13.27. Poika taas, hytkyttelen vaunuja hetken.
13.37. Sama jatkuu.
13.41. ...äitin oma aika?
13.43. Luovutan. Poika pois vaunuista, johan sitä nukuttiinkin.
14.30. Tyttökin herää unilta. Tyttö naureskelee viltillä ja tutkii leluja, poika vuoroin kitisee ja nauraa. Mutta en minä väsynyt ole!
14.45. Mies tulee kotiin.
15.00. Välipala, mustikka-vadelma sose puoliksi.
15.50. Tyttö haisee. Onneksi isi on kotona ja äiti välttyy pyllyn pesulta tällä kertaa.
16.00. Yritetään käydä päiväunille. Poika nukahtaakin lopulta äidin kainaloon, mutta tyttö ei.
17.00. Poika herää reilun puolen tunnin päiväunilta. Pojan nukkuessa minun veli perheineen on tullut kylään ja lapset tutustuvat serkkupoikaan leikkimatolla.
17.50. Huomaa että päiväunet ei ole olleet riittävät. Kitinää ja huutoa. Syödään iltapuuro, tai oikeastaan poika syö sillä sisko on jo liian väsynyt.
18.20. Isi vaihtaa tytön vaipan ja laittaa yökkärin päälle, minä annan maidon, joka nyt jo vähän maistuukin.
18.30. Isi hoitaa myös pojan iltatoimet ja vie tytön nukkumaan samalla kun äiti jää antamaan pojalle maitoa.
18.55. Tyttö nukkuu jo ja poikakin viedään omaan sänkyyn vaipanvaihdon (kyllä, jälleen kakka!) jälkeen.
19.00. Poika vielä juttelee sängyssään, mutta on selkeästi aivan väsynyt.
19.15. Hiljaisuus. 
19.20. Se siitä hiljaisuudesta. Poika aloittaa kitinän ja isi käy laittamassa tuttia.
19.30. Äiti käy kääntämässä pojan kyljelleen ja hiljaisuus laskeutuu vihdoin kunnolla.

Tässä meidän tämä päivä. Jokseenkin normaali päivä, tosin tyttö yleensä nukkuu pidemmät päiväunet (josta johtuen nukkumaan menokin on yleensä 19.30-20 välillä). Poika on keksinyt pienten tirsojen piristävyyden eikä siis kovinkaan usein nuku tuntia pidempään, harvoin sitäkään. Yötkin on yhtä kukkumista, poika on nyt muutaman yön nukkunut taas meidän välissä ja näin olen itsekin saanut nukuttua edes hiukan enemmän, joka kitinän takia kun ei tarvitse nousta ylös. Maitoa ei yöllä tarvita, mutta tutin laittajaa ja selälleen kääntäjää sitäkin enemmän (tai vaikka juttukaveria!). Runsasunisen alun jälkeen pudotus on ollut melkoinen tähän nykyiseen unitilanteeseen... Ehkä vielä joskus minäkin taas nukun kokonaisia öitä. Öistä en siis voi enempää sanoa kuin että heräillään joko usein tai ei niin usein. Väsymys on tehnyt tehtävänsä ja en osaa sanoa montako kertaa öisin heräilen, riittävästi tai jopa vähän liikaa on minun vastaukseni.

Nyt jatkamaan ompeluita kun vauhtiin on päästy. Ehkä jo huomenna lapset puetaan uusiin syyshaalareihin :)

4 kommenttia:

 1. Harmi että unet on noin vähentyneet!!! Ja yöunet varsinkin:-( meillä on myös n kuukauden ollut levotonta yöllä, tällä hetkellä odottelen hampaita (yöt oli ihan villejä ja lämpöä, löysää mahaa ja kuolaa kehissä!! :D

  Meidän poika käy yöunille klo 21 ja aamulla herää 7-8. Päiväunia otetaan kahdet tai kolmet, nyt menossa pitkät puolentoista tunnin unet.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla teistä! :) Kyllähän tuo tosiaan väsyttää kun unet on vähissä, mutta jospa se vielä. Pojalla hampaat tuntuvat jo ikenien läpi ja tyttö liikkuu unissaankin, joten varmasti se aiheuttaa levottomat unet.

  VastaaPoista
 3. Joo, meillä myös pyöriskellään öisin, vakiona löydän pojan poikittain sängystä huutamasta:D öisin tosin ei naurata. Meillä on suunnitelmana pitää unikoulua tässä kuussa että saataisiin nukkua ja pääsisi eroon yösyötöistä.

  on kommentointi jäänyt vähälle kun luen nykyään puhelimella blogit ja tämä kommenttien kirjoittaminen on vähän hidasta! Luettu on kyllä ja sähköpostia voi pistää tulemaan jos ehdit:)

  VastaaPoista
 4. Kerro sinäkin vaikka s-postilla miten unikoulu onnistuu ja millä keinoin sitä pidätte, meille sitä neuvolasta ehdotettiin mutta luotan vielä omiin keinoihini, täytyy kysellä vinkkejä jos yöt ei parane. Ja minäkin palailen sähköpostitse kun vaan ehdin, nyt nauttimaan mammasurasta ravintolaan ilman noiden mussukoiden seuraa :)

  VastaaPoista